Murinas o bov - postavme pec

Murinas o bov – postavme pec

Společně s romskou komunitou, v rámci komunitní práce (financované Úřadem vlády a Renovabis), jsme ve Šluknově stavěli hliněnou pec. Cílem projektu bylo zapojit různé členy komunity do společné akce, vytvořit hezkou a užitečnou věc, na kterou mohou být všichni hrdí.

Do akce se zapojilo 32 dospělých a 14 mladých dobrovolníků a dalších cca 70 dětí se zúčastnilo s velikým nadšením. Dospělí udělali přípravu, zednické a tesařské práce a učili tyto postupy další. Od experta jsme se naučili, jak pracovat se šamotem, vyzdít oblouk a pec odizolovat. Průběžně probíhala setkání, kde se každý mohl informovat o pokrocích a o tom, co následuje.

Péct a vařit v takové peci je zážitek, při němž se vytváří krásné společenství, které lidi sbližuje a pomáhá bourat předsudky. To je smysl naší pece.

Úkolem do nejbližších měsíců je naučit se v peci péct, protože využití pece spojujeme s mnoha akcemi, které připravujeme.

Stavba pece byla podpořena Ústeckou komunitní nadací z prostředků společnosti Surgipa Medical, spol. s.  r. o,

"Projekt byl realizován za finanční podpory Úřadu vlády České republiky
a Rady vlády pro záležitosti romské menšiny"

uřad vlady